2013. március 20., szerda

Egy könyv és egy csésze tea – Olvasóklub


2013. március 5-én (kedden) 17 órakor olvasóklub indult az Ady Endre Könyvtárban. 
Az első alkalommal 13-an ültük körbe az asztalokat, és arról beszélgettünk, hogy voltaképpen miről is szól majd az olvasóklubunk. 
Ha tömören, egyetlen mondatban szeretném megfogalmazni, akkor azt már megtettem a plakát készítése közben; havi egy alkalommal beszélgetünk a közösen kiválasztott irodalmi művekről, ... mindezt egy csésze tea/cappuccino (opcionális) mellett.




Kicsit bővebben: Nem pusztán az olvasmányokról beszélgettünk, és nem csak egyetlen csésze italt fogyasztottunk el. HISZEN!!! 17 órától, bőven 19 óra utánig maradtunk a könyvtár aulájában. Hogy ennyi idő alatt mi mindenről lehet beszélgetni? Természetesen mindenki bemutatkozott annak rendje és módja szerint. Majd, mindenki mesélt többek között az olvasmányairól; könyvekhez, irodalmi művekhez kötődő élményeiről; gyerekkori könyves történetekről. Elhangzott néhány könyvajánló, -ismertető is.  



Kiválasztottuk azt az öt irodalmi művet, amit majd havi lebontásban el fogunk olvasni.
Az első regény Márai Sándor: Szindbád hazamegy című műve. Stílusosan, mindezt azért (is), mert az alakuló ülésünk épp a Márai Sándor életét bemutató fotókiállítás képei között zajlott. 
(A Petőfi Irodalmi Múzeum és az Ady Endre Könyvtár közös kiállításának megnyitóját előző este (03.04.) tartották az aulában. A PIM mindig színvonalas, kuriózumokat tartalmazó anyaggal érkezik a könyvtárba. Remek a hangulat a kiállítás rendezése közben is, és természetesen nagyon jók a megnyitók, kedvesek a PIM-es kollégák és ízletesek a borok :-) 
Érdemes megtekinteni a tárlatot, a hónap végéig látogatható!!!)


Márai Krúdy Gyulát megidéző regényéről szinte mindenki hallott már, esetleg olvasta is. A hangulat garantáltan "kockás abroszos kiskocsmás", ami nem biztos, hogy mindenkinek tetszik. Lehet, hogy túl lassú, szomorkás, régimódi, de nem is ez a lényeg. Sokkal inkább az olvasás, a közös élmény, a beszélgetés. Kíváncsian várom az olvasóklubosok véleményét, beszámolóit. 
Nagyon örültem, hogy a könyvek és az olvasás, ill. a róluk való beszélgetés széles korosztályt érintett meg. A huszonéves fiataloktól kezdve a nyugdíjasokig, minden korcsoport képviseltette magát az alakuló ülésünkön. Nagy meglepetésemre mindenki vállalta, hogy részt vesz a további öt találkozón, sőt!!! volt aki ajánlotta, hogy ne csak ebben az évben tartsunk foglalkozásokat, hanem folytassuk, amíg mindenkinek tetszik.
Első nekifutásra nem is rossz ötlet!  

Folytatás április 3-án (szerdán) 17 órakor, a könyvtár aulájában!



Olvasóklub video a youtube-on

Olvasóklub cikk a hatvanonline.hu oldalon

2 megjegyzés:

  1. Ilyen rossz időben ez a legjobb elfoglaltság, egy forró tea és egy jó könyv.

    VálaszTörlés
  2. Így igaz a könyv a legjobb elfoglaltság. Különösen ha még jó társaság és egy csésze finom tea is társul hozzá akkor felülmúlhatatlan.

    VálaszTörlés